مقبره ابوعلی سینا، یادگاری ارزشمند از دانشمندی نامی ایران و جهان، در شهر همدان واقع شده است. این آرامگاه که امروزه به یکی از جاذبههای مهم گردشگری همدان تبدیل شده، سالانه پذیرای خیل عظیمی از بازدیدکنندگان است. اگر قصد سفر به همدان و زیارت این مکان تاریخی را دارید، با ما در این سفر مجازی همراه شوید تا اطلاعات جامعی درباره این دانشمند بزرگ و آرامگاه باشکوهش به دست آورید.
## آرامگاه ابوعلی سینا در کدام نقطه از همدان قرار دارد؟
آرامگاه این پزشک و فیلسوف نامدار در میدان بوعلی سینا، قلب شهر همدان، واقع شده است.
## زمان و هزینه بازدید از آرامگاه
مجموعه آرامگاه ابوعلی سینا در نیمه اول سال از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۲۰ و در نیمه دوم سال از ۸:۳۰ صبح تا ۱۷ عصر پذیرای بازدیدکنندگان است. به استثنای روزهای تعطیل رسمی از قبیل ۲۸ صفر، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام جعفر صادق(ع)، ۲۱ رمضان و رحلت امام خمینی (ره). هزینه ورود به مجموعه برای هر نفر ۵۰۰۰ تومان میباشد.
## بهترین زمان سفر به همدان برای بازدید از آرامگاه
با توجه به آب و هوای سرد همدان در فصل زمستان، پیشنهاد میشود سفر خود را به بهار و تابستان موکول کنید تا از آب و هوای مطبوع و دلپذیر همدان در هنگام بازدید از آرامگاه لذت ببرید.
## معرفی مختصر آرامگاه و موزه آن
در این آرامگاه، علاوه بر شیخ الرئیس، آرامگاه ابوسعید دخدوک (از یاران نزدیک ابوعلی سینا) و ابوالقاسم عارف قزوینی (از شاعران بزرگ ایران) نیز قرار دارد. همچنین موزهای در کنار آرامگاه برای آشنایی بیشتر با زندگی و آثار ابوعلی سینا و تاریخ طب وجود دارد. این مجموعه در سال ۱۳۷۶ به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد. آرامگاه ابوعلی سینا، با ستونهای بلند و باشکوه خود، نماد شهر همدان محسوب میشود. این بنا از دو تالار شمالی (کتابخانه) و جنوبی (موزه سکه، سفال و برنز) تشکیل شده است.
## تاریخچه پیدایش و بازسازی آرامگاه
پس از درگذشت ابوعلی سینا در خانه ابوسعید، در همان مکان به خاک سپرده شد و مدتی بعد، ابوسعید نیز در کنار او آرام گرفت. تا اواخر قرن سیزدهم هجری، تنها یک بنای کوچک بر روی مزار آنها وجود داشت. در دوره قاجار، نگار خانم، یکی از شاهزادگان قاجار، به بازسازی آرامگاه پرداخت و گنبد آجری فعلی بر روی آن ساخته شد. در سال ۱۲۹۹، محمدحسین فریدالدوله، با احداث دیوار، تالار، کتابخانه و حوض، به توسعه مجموعه کمک کرد. در دوران پهلوی، بنای فعلی آرامگاه براساس طرح هوشنگ سیحون، با الهام از گنبد قابوس، ساخته شد. ساخت این بنا از سال ۱۳۲۶ آغاز و در سال ۱۳۳۰ به پایان رسید.
## مشخصات معماری آرامگاه جدید
آرامگاه جدید در زمینی به مساحت ۳۰۹۰ مترمربع با زیربنای ۱۷۹۲ مترمربع ساخته شده است. معماری آن تلفیقی از سبکهای ایرانی باستان و پس از اسلام است. برج آرامگاه، الهام گرفته از گنبد قابوس، باغچهها از باغهای ایرانی، آب نماها از حوض خانههای سنتی و نمای سنگی از کاخهای باستانی ایرانی الگو گرفتهاند. در بخش پایینی آرامگاه، نمایی از بناهای مصر، ایران و یونان باستان، و در بخش بالایی، معماری گنبد قابوس به چشم میخورد.
## جزئیات و ویژگی های بارز آرامگاه
از ویژگیهای اصلی آرامگاه، تخته سنگ مرمر یکپارچه ۲.۵۵ در یک متر در میان ۱۲ پایه برج آرامگاه است که کتیبهای به خط ثلث بر روی آن نقش بسته است. ارتفاع هر یک از ۱۲ پایه از کف تا زیر گنبد نزدیک به ۲۳ متر است. گنبد مخروطی شکل ۶ متر ارتفاع دارد و ارتفاع کل بنا بیش از ۲۸ متر است. در فضای داخلی، ۲۰ بیت از قصیده معروف عینیه ابن سینا بر روی ۴۰ لوح سنگ مرمر نوشته شده است.
## کتابخانه و مجسمه ابوعلی سینا
کتابخانه آرامگاه، به همت کمیته جشن هزاره ابوعلی سینا تاسیس شده و دارای بیش از ۸۰۰ جلد کتاب (از جمله ۳۰ جلد خطی) است. مجسمه ابوعلی سینا در میدان بوعلی سینا، بر اساس پژوهشها و نظر صاحبنظران، ساخته شده است.
## موزه و جاذبه های اطراف آرامگاه
تالار جنوبی آرامگاه، موزهای است که شامل اشیاء مربوط به هزارههای قبل از میلاد و دوره اسلامی است. در نزدیکی آرامگاه، جاذبههای دیگری مانند آرامگاه باباطاهر، موزه هگمتانه و موزه مفاخر نیز وجود دارد.
تله کابین همدان در مجموعه گنجنامه
کلیسای گریگوری استفان همدان