ارگ جلال آباد ،خان ملک و انگلیسی ها

ارگ جلال آباد: یادگاری از دوران قاجار در سیستان

سیستان و بلوچستان، مهد تمدن‌های کهن و شهرهایی با قدمت چند هزار ساله، همچون شهر سوخته با تمدنی پنج هزار ساله، گنجینه‌ای از آثار تاریخی و فرهنگی را در خود جای داده است. قبل از خشک‌سالی‌های اخیر، سیستان سرزمینی سرسبز و مقصدی جذاب برای گردشگران بود.

هیرمند، یکی از شهرهای مهم سیستان در حوزه فرهنگ، با دو بخش مرکزی و قرقری، از غرب به زابل و از شرق به افغانستان، از شمال به دریاچه هامون و افغانستان و از جنوب به زهک منتهی می‌شود. در این منطقه، 45 اثر باستانی و جاذبه تاریخی و بکر وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به ارگ جلال آباد، آتشکده کرکویه، جنگل نیاتک و چاه‌های باستانی اشاره کرد.

ارگ جلال آباد، یکی از جاذبه‌های دیدنی زابل، به‌دلیل موقعیت جغرافیایی و استراتژیک این شهرستان و هم‌جواری با افغانستان، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. قدمت این اثر ارزشمند به دوره قاجار بازمی‌گردد و در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۳۸۳ با شماره ۱۱۰۹۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

طبق گفته‌های رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هیرمند، ارگ جلال آباد کاربری مسکونی نظامی داشته و در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی اول توسط محمدعلی‌خان کیانی مورداستفاده قرار می‌گرفت.

ارگ جلال آباد زابل کجاست؟

ارگ جلال آباد زابل در استان سیستان و بلوچستان، کیلومتر ۱۸ مسیر مواصلاتی زابل-دوست محمد، روستای جلال‌آباد قرار دارد.

تاریخچه ارگ جلال آباد زابل

ارگ جلال آباد در اواخر سلطنت ناصرالدین‌شاه، توسط محمدعلی‌خان کیانی، ملقب به خان ملک، بنا شد. خان ملک چند سالی از دوران جوانی را جزو حقوق‌بگیران انگلیس در سیستان بود و برای انجام ماموریت‌هایی مشخص از سوی انگلیس به افغانستان سفر می‌کرد. اما هنگامی‌ که با ماموران کمیسیون حل اختلاف مرزی در جلال‌آباد به خشونت رفتار شد، مورد غضب قرار گرفت و به اتهام تحریک مردم علیه منافع انگلیس مقرری او قطع شد. خان ملک در سال ۱۳۳۲ فوت کرد و این بنا یادگار دوران اوست.

در این ارگ باغ‌های بسیار زیادی وجود داشتند که هندی‌ها آن‌ها را ساخته بودند. ساکنان منطقه هیرمند در رابطه با این ارگ داستان‌های زیادی را نقل می‌کنند. یکی از ساکنان در رابطه با این ارگ می‌گوید: درگذشته و قبل از خشکسالی در این منطقه، معیشت مردم خوب بود و در دوره‌ای از زمان به‌دلیل فراوانی غلات در سیستان، این استان به انبار کشور تبدیل‌شده بود. بااین‌حال اگرچه آب وجود ندارد، هنوز گنجینه‌های زیادی در این شهرستان نهفته است که استفاده بهینه از آن‌ها برای زندگی مردم سیستان اهمیت دارد.

مرمت ارگ جلال آباد زابل

حفاظت و مرمت ارگ جلال آباد از سال ۱۳۸۳ آغاز شده است. پیش‌بینی‌های رئیس اداره میراث فرهنگی هیرمند حاکی از آن است که این پروژه شامل ۱۵ فاز مرمتی شود. هدف نهایی مرمت، ایجاد هتل گردشگری است که طبق گفته‌های مسئولان، پیش از سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری خواهد رسید.

معماری ارگ جلال آباد زابل

ارگ جلال آباد پلانی مربع شکل دارد و دارای حیاطی مرکزی با چهار برج دیده‌بانی در گوشه‌های بنا است. مواد و مصالح به‌کاررفته در ساخت ارگ، عمدتا شامل خشت خام و آجر می‌شود. تقریبا عناصر سنتی معماری ایران در خصوص پوشش‌ها نظیر طاق آهنگ، چهار گرده پوش و عرق چین در این بنا به کار رفته است. ارگ جلال آباد مانند دیگر بناهای شاخص سیستان و بلوچستان برای مصون ماندن در برابر رطوبت و زه زمین‌روی تپه طبیعی ساخته‌ شده است.

نکات بازدید از ارگ جلال آباد

ممکن است ارگ در حال مرمت باشد و بازدید از آن امکان نداشته باشد. بنابراین پیش از برنامه‌ریزی برای بازدید، حتما با اداره میراث فرهنگی تماس بگیرید و از امکان بازدید آن اطمینان حاصل کنید.

به‌دلیل هوای گرم در جنوب کشور، پیشنهاد می‌کنیم در فصل تابستان راهی ارگ جلال آباد نشوید.

مسیر دسترسی ممکن است برای برخی ماشین‌ها سخت باشد.

آثار تاریخی، میراث بشریت هستند. آن‌ها را قدر بدانیم و با ننوشتن یادگاری، به غنیمت نبردن بخشی از آن و … پاس‌شان بداریم.

مجله گردشگری و هتل و تور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *