شهر زنجان، با جاذبه های گردشگری منحصر به فردش، به عنوان یکی از مقاصد برتر سفر در ایران شناخته می شود. غار کتله خور، به عنوان یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری این شهر، در این مقاله به طور کامل مورد بررسی قرار خواهد گرفت. با ما همراه باشید.
ویژگی های غار کتله خور زنجان
شاید برایتان جالب باشد که این غار در ابتدا به عنوان غاری آبی شناخته می شده است، اما به دلیل ساختار چند طبقه ای آن، آب به طبقات پایین تر نفوذ کرده و به غاری خشک تبدیل شده است. در طول قدم زدن در میان دالان های این غار، قندیل های شفاف و آهکی با زیبایی خیره کننده ای چشم ها را خیره می کنند. با ادامه مسیر، استالاکتیت های گل کلمی، شما را مسحور خود خواهد کرد و شما را به کشف شگفتی های بیشتر تشویق خواهد کرد.
جاذبه های دیدنی غار کتله خور
در طول بازدید از غار، اشکال زیبا، هوای خنک، صدای دلنشین قطرات آب و نورپردازی هایی که زیبایی غار را دو چندان کرده اند، شما را به دنیای جادویی این غار هدایت می کنند. در داخل تالار کوچک بلورین، چاهی به عمق ۸ متر قرار دارد که احتمالا محل خروج آبهایی است که از بخشهای بالا وارد غار شده و سبب تشکیل چکندهها و چکیدهها میشوند.
قندیلهای زیبا، اشکال چکنده (استالاکتیت) و چکیده (استالاگمیت) ، اشکال گل کلمی و خوشه انگوری، بخش مهمی از زیباییهای این غار هستند که در حین بازدید شما را مجذوب خود خواهد کرد.
بازدید از غار کتله خور
غار کتله خور با دهانه جذاب خود، شما را به دنیای رمزآلود و شگفت انگیز خود دعوت می کند. پس از ورود به غار، نسیم خنکی، ورود شما به غار را به گرمی خوش آمد می گوید. ورودی غار از دالانی باریک و ساده تشکیل شده است: دالانی پوشیده از خاکستر که شما را به بخش میانی غار، جایی که قندیل ها با رنگ ها و اندازه های مختلف، فضایی بسیار زیبا را خلق می کنند، هدایت می کند.
بخش های مختلف غار کتله خور
غار کتله خور دارای هفت طبقه است که از این تعداد، فقط سه طبقه به طور کامل شناسایی شده اند. کتله خور را به عنوان طولانی ترین غار شناسایی شده در ایران می شناسند، با طول تقریبی ۱۳ هزار متر. شکلگیری این غار حاصل فرسایش آهکی و حرکات تکتونیکی است و قدمتش به ۱۲۰ میلیون سال پیش میرسد. طبقات رویی غار خشک و طبقات زیرین آن دارای آب است.
از نظر اهمیت گردشگری، غار کتله خور را به عنوان دومین غار مهم ایران پس از غار علیصدر همدان میدانند. قسمتی از غار که برای بازدید گردشگران آماده شده است، در طبقه اول قرار دارد و شامل دو بخش دالان و تالار است.
نکاتی درباره غار کتله خور
غار کتله خور در دل کوه ساقیزلو قرار دارد و از نوع غارهای خشکیآبی ایران است. نخستینبار این غار آهکی در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی کشف شد و حدود ۳۰ سال بعد در سال ۱۳۳۱ به ثبت ملی رسید. هنگامی که وارد غار می شوید، با دالانی به طول ۴ کیلومتر مواجه خواهید شد که سقف کوتاهی دارد. پس از آن، دالانی به طول تقریبی ۱ کیلومتر قرار دارد که با پیمودن مسیر سربالایی آن که دارای گودالهای عمیقی نیز هست، به تالار وسیع چکندهها و چکیدهها خواهید رسید.
دسترسی به غار کتله خور
اگر قصد دارید از شهر تهران به غار کتله خور بروید، بهترین و کوتاه ترین مسیر، اتوبان قزوین – زنجان است. پس از ورود به این اتوبان و طی مسافتی اندک، باید وارد شهرستان ابهر شوید و از آنجا مسیر خود را به سمت شهرستان خدابنده و سپس به شهرستان گرماب ادامه دهید. پس از رسیدن به شهرستان گرماب و پیمودن مسافتی کوتاه در جاده کتله خور، به این غار دسترسی خواهید یافت.
برای بازدید از غار کتله خور باید راهی شهر گرماب در استان زنجان شوید. از سه مسیر دسترسی به این غار امکانپذیر است:
- مسیر اول: جاده آسفالته زنجان – سلطانیه و سپس خدابنده – گرماب
- مسیر دوم: جاده زنجان – بیجار – گرماب
- مسیر سوم: جاده همدان- کبودر آهنگ
دسترسی به غار کتله خور از تهران
اگر از سمت تهران حرکت میکنید، بزرگراه تهران- قزوین را در پیش بگیرید، بعد از شهر ابهر مسیر قیدار را پیش بگیرید و از آن جا به سوی گرماب بروید. از سوی زنجان نیز باید مسیر زرین آباد و پس از آن گرماب را انتخاب کنید.
آدرس غار کتله خور: ۱۵۵ کیلومتری جنوب زنجان، شهرستان خدابنده، شهر گرماب