باغ زرشک اصفهان، یادگاری از شکوه صفوی و معماری پهلوی
اصفهان، نگین سبز ایران، زمانی مملو از باغهای باشکوه صفوی بود که امروزه تنها نامی از آنها باقی مانده است. باغ زرشک، یکی از این میراث ارزشمند، با تاریخی که به دوران شاه عباس صفوی بازمیگردد، امروزه شاهد دگرگونیهای بسیاری بوده است. بنای موجود در این باغ، عمارتی از دوره پهلوی اول است که شاید نام “ساختمان اداری کارخانه صنایع پشم” نامی واقعیتر برای آن باشد.
این عمارت، در سال ۱۳۱۴، به عنوان دفتر مرکزی کارخانهی صنایع پشم تأسیس شد. در اوایل دهه هشتاد، این کوشک زیبا به شهرداری اصفهان واگذار شد و از سال ۱۳۸۱ مرمت آن آغاز گردید. باغ زرشک در عصر صفوی وسعتی حدود هشتاد هزار متر مربع داشته و دریاچهای زیبا نیز در آن قرار داشته که آب آن از هزارجریب تأمین میشده است. این باغ، جزئی از مجموعه چهارباغ شاه عباس صفوی بوده که طرح اولیه آن در سال ۱۰۱۶ هجری قمری ارائه شده است. سردر اصلی باغ نیز از سی و سه پل به سمت چهارباغ بالا امتداد داشته است.
با گذشت زمان، این باغ بزرگ به قطعات کوچکتر تقسیم و کاربری آن تغییر یافت. کارخانههای ریسندگی، نساجی و صنایع پشم در بخشهایی از آن ایجاد شدند و عمارت باشکوهی با معماری زیبای پهلوی اول در آن ساخته شد که به عنوان ساختمان اداری کارخانه پشم اصفهان مورد استفاده قرار میگرفت. تا به امروز، سردر اصلی کارخانه صنایع پشم در محل ورودی مترو سی و سه پل همچنان پابرجاست. اصفهان در دوران پهلوی اول، به دلیل تاسیس کارخانههای مدرن متعدد، به “منچستر شرق” شهرت یافته بود.
در نهایت، زمین کارخانه به ساخت آپارتمان اختصاص یافت، اما بخش اداری آن هم اکنون به عنوان دبیرخانه شورای شهر اصفهان و محل همکاریهای بینالمللی شهرداری مورد استفاده قرار میگیرد. عمارت باغ زرشک، با تزئینات گچبری و آینهکاری بینظیر و نقوش حیوانات و میوههایی مانند به و انجیر، نمونهای بارز از معماری باشکوه پهلوی اول است. این عمارت که در چهارباغ بالا، کنار ایستگاه مترو سی و سه پل واقع شده است، پس از سالها، برای اولین بار در بازه زمانی بیست و پنجم تیرماه تا سوم مرداد ۱۴۰۱، برای بازدید عموم (ساعت ۱۷ الی ۲۳) بازگشایی شد.
از دیگر جاذبههای گردشگری اصفهان میتوان به میدان نقش جهان، مسجد شیخ لطف الله، مسجد شاه، کاخ عالی قاپو، مسجد جامع، خانه ملاباشی، خانه مشروطه، کلیسای وانک، کلیسای بیت اللحم، سی و سه پل، پل خواجو، کاخ چهلستون، کوه صفه و منارجنبان اشاره کرد.
نگاهی به تزئینات دیدنی مسجد امام اصفهان
بازار قیصریه اصفهان: شاهکاری از معماری و تاریخ
خانه مشیرالملک؛ نماد شکوه و هنر ایرانی در اصفهان