ملاده، روستایی سرسبز در دل طبیعت
اگر 55 کیلومتر از شهمیرزاد به سمت شمال حرکت کنید، در میانه جاده شهمیرزاد به ساری، به روستای ملاده میرسید. ملاده، یکی از ییلاقات دیدنی و کم نظیر سمنان است که از مناطق حفاظت شده پرور به شمار میرود.
در منطقه شمالی این روستا، ییلاقات زیبای سنگ چشمه، پشت لد، اشکبستون و لوتک در کنار جنگل معروف افرا قرار دارند. راه ارتباطی روستای ملاده با روستاهای دودانگه ساری نیز از جنگل افرا میگذرد.
درختان بلوط، نارون، افرا و راش در این جنگل قد برافراشتهاند. در ناحیه جنوبی روستا نیز انبوهی از درختان ارس، کوهها و تپهها را پوشاندهاند.
سرطلا، مشهورترین کوه روستا است. در اطراف این کوه، ییلاقات کلاته و شاه زمین، فضایی دلپذیر را به وجود آوردهاند. در باغهای زیبای این ییلاقات، انواع درختان گردو، سیب، گیلاس، آلبالو و هلو و بعضی درختان جنگلی میوهدار مانند سیاه دانه، ازگیل، زالزالک، زرشک و توت صحرایی وجود دارد.
قله های اطراف روستا تا اواخر بهار از برف زمستانی پوشیده است، چشم انداز زیبایی را به وجود میآورند. آرامگاه بی بی طیبه در ورودی روستا واقع شده است. مردم روستا، بی بی طیبه را از نوادگان حضرت موسی بن جعفر(ع ) میدانند.
روستا دو باب آسیاب آبی قدیمی داشته است که هنوز آثاری از آن به جا مانده است. در سال جاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نسبت به سنگ فرش کوچه ها و آسفالت خیابان اقدام نموده که زیبایی خاصی به روستا بخشیده است. راه ارتباطی مناسب، مهمترین اقدامی است که متاسفانه هنوز به انجام نرسیده است. با وجود راه ارتباطی مناسب، ملاده میتواند پذیرای گردشگران بیشتری از سراسر ایران باشد.
در روستای سرسبز و خوش آب و هوای ملاده (در حدود 70 کیلومتری شمال سمنان) دو عمارت بزرگ و باستانی و زیبا وجود دارد که در دو سمت شرق و غرب به فاصله حدود 50 متر به موازات یکدیگر قرار گرفتهاند. مصالح اصلی بنا، خشت و آجر و نمای آن آجر و گچ است. هر یک از این دو نوع ساختمان دو طبقه و دارای تعداد زیادی اتاق و راهروی مربوط به اتاقها و طبقه فوقانی است. معماری ساختمانهای مذکور بسیار زیباست.
گفتنی است سابقه تاریخی این شهر به پیش از اسلام و حتی زمان سلسله های پیشدادی می رسد.در شاهنامه فردوسی از سنگسر که همان سگسر یا سگسار باشند سخن رفته است.
در روایات ملی و حماسه های ایران نیز از سگسر و سکساران یاد شده است. همچنین به سگساران در چندین جا از شاهنامه فردوسی اشاره شده است. از جمله رای زدن تورانیان از جنگ ایران.
یکدسته از آنان را به زابلستان کوچانید و آنان را سکزی خواندند… و دشت خوارزم داهستان نامیده شد که مخفف آن دهستان است و اکنون به دهستان معروف است و یکدسته از گروه داه را در زمینی جای دادند در طبرستان…». به این ترتیب می توان گفت سنگسر که در نواحی جنوبی دریای خزر قرار دارد جزئی از سگسار باستانی است و سنگسری ها از بازماندگان داهیان و با مردم سیستان ( سجستان ) و خوارزمیان قدیم از یک نژاد می باشند.
همچنین غلات (گندم و جو ) علوفه (یونجه و اسپرس) گردو و آلو در شهمیرزاد و انار ، انگور و زرد آلو در درجزین ، مهمترین محصولات و سوغات این شهرستان می باشد.