##
مردم شهرک نیمهسوخته امامزاده ابراهیم(ع) شفت، پنج ماه پس از آتشسوزی، با چشمان غمگین به سرمایههای ازبینرفتهشان خیره شدهاند و منتظر کمک و یاری مسئولان برای ساختن محل کسبوکارشان هستند.
هر ایرانی دوست دارد در برنامه سفر خود، تجربههای متفاوت سفر به شمال را داشته باشد؛ حال اگر این تجربه سفر به یک مکان مذهبی با عطر و بوی دعا و نیایش و طبیعتگردی باشد، لذتبخشتر خواهد بود و خستگی را از تن میزداید.
شهرک امامزاده ابراهیم(ع) شفت، روستایی چوبی و رنگارنگ در ایران است که دیدن جلوههایش هر مسافری را سر ذوق میآورد. روستای همیشهبیدار که حالوهوای آن در کمتر روستایی دیده میشود؛ طبیعت این روستا نیز زیباییهای خاص خودش را دارد و با جنگل و رودخانه و آبشار و زیباییهایش، خاطرهای خوش برای هر سفرکرده به این روستا رقم میزند.
مسافر در جاده منتهی به این شهرک چوبی شیفته مسیر میشود؛ جادهای جنگلی و پیچدرپیچ که شما را به این شهرک میبرد. میتوان تا نزدیکیهای صبح در روستا قدم زد و شاهد جریان زندگی شبانه در بازار بود؛ اینجا یک روستای همیشهبیدار است که در هر ساعتی از شب که بخواهید راهی بازار شوید و گشتی در آن بزنید از دیدن جنبوجوش مردم در گذرگاههای روستا به وجد میآیید.
جمعیت این روستا متغیر است؛ در فصول سرد بهدلیل برودت هوا، تعداد خانوار کمتری در آن حضور دارند و این عدد در فصول گرم افزایش مییابد. زبان اهالی، تالشی است و فقط 5 درصد جمعیت محل را گیلکزبانان در تابستان تشکیل میدهند که با اجاره مسافرخانهها به فعالیت در صنعت گردشگری مشغول هستند.
در گذشته معمولاً خانههای چوبی اقامتگاههای روستا بدون دیوار بودند که امنیت را در کمترین جسه خود به مسافران هدیه میدادند. اما امروز با تغییر فرهنگ دیگر جایی برای این سبک از زندگی باقی نمانده است.
در این روستا بهاندازه جاهای دیگر ویلاسازی نشده است اما باز هم خانههای جدید در روستا به چشم میخورند. تعدادی از خانههای جدید نظم قدیمی را بههم زده است که شاید کمی توی ذوقتان بزند. در بعضی از این خانههای جدید، اسکلت خانه بتنی و سایر اجزا با چوب ساخته میشود تا صدمه کمتری به چهره روستا وارد شود.
شهرک امامزاده ابراهیم(ع) که چون نگینی رنگین در شفت گیلان میدرخشید متأسفانه در ماههای اخیر، بهخاطر آتشی که به جانش افتاد، آسیب زیادی دید.
البته چوبی بودن خانهها هم بیدردسر نیست، مسئلهای که باعث آتشسوزی بزرگی در خرداد ماه سال 1392 شد که چندین خانه را از بین برد. امسال در اردیبهشتماه 1403 نیز یکبار دیگر آتش به جانِ این شهرک افتاد و نیمی از شهرک را خاکستر کرد و حجم عظیمی از خانههای چوبی که هم محل سکونت مسافر، گردشگر و هم محل کسب درآمد اهالی روستا بود در کمتر از یک ساعت خاک شد؛ بماند که آسیب پس از آتشسوزی سوزانندهتر از خود آتشسوزی بود.
حامد دائمی، مدیرکل بنیاد مسکن گیلان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در خصوص مشکلات اهالی این منطقه که همه سرمایهشان از بین رفته است، گفت: در اولین روز بعد از آتشسوزی، مجموعه ارزیابی بنیاد مسکن برای ارزیابی خسارت واحدهای سوخته به شهرک امامزاده ابراهیم اعزام شدند و کار ارزیابی خسارت را به اتمام رساندند.
وی با بیان اینکه طبق برآورد کارشناسان، حدود 289 واحد مسکونی و 105 واحد تجاری خسارتدیده شناسایی شدهاند، افزود: پس از شناسایی واحد و پلاکهای خسارتدیده، نیروهای نقشهبرداری بنیاد به محل اعزام و قبل از آواربرداری کار نقشهبرداری واحدهای آسیبدیده انجام شد.
دائمی گفت: برای بازگشایی منطقه نیز ماشینآلات بنیاد مسکن به این روستای چوبی اعزام شدند و در زمان حاضر معابر منطقه امامزاده ابراهیم بازگشایی شده و آواربرداری و نقشهبرداری به اتمام رسیده است.
مدیرکل بنیاد مسکن گیلان با بیان اینکه با اتمام ارزیابی خسارت، تمام مطالب و اطلاعات در قالب یک پرونده به مدیریت بحران و معاونت عمرانی استانداری گیلان اعلام شد، گفت: اکنون تمام ماشینآلات بنیاد مسکن از منطقه خارج شدهاند.
دائمی با اشاره به آماده بودن وام 350میلیونی روستایی بنیاد مسکن برای واحدهای مسکونی آسیبدیده امامزاده ابراهیم شفت خاطرنشان کرد: این وام با سود 5 درصد به واحدهای مسکونی که پروانه ساختمانی از دهیاری و بخشداری دریافت کنند، پرداخت میشود.
وی با ابراز اینکه میزان پرداخت وام و کمک بلاعوض به ساکنان آسیبدیده شهرک امامزاده ابراهیم(ع) شفت با اعلام استانداری گیلان و مدیریت بحران طبق مصوبه هیئت وزیران خواهد بود، اضافه کرد: میزان پرداخت وام به واحد تجاری با تأیید مصوبه مشخص میشود.
مدیرکل بنیاد مسکن گیلان از تعامل و همکاری مردمان این روستای مذهبی و گردشگری در عملیات خاکبرداری توسط ماشینآلات بنیاد تقدیر کرد و گفت: این ادارهکل آمادگی لازم را برای پرداخت وام به واحدهای دارای پروانه در سریعترین زمان دارد.
مهدی نقدی، فرماندار شهرستان شفت نیز در گفتوگو با تسنیم با یادآوری اینکه بیش از 4 ماه از حریق امامزاده ابراهیم(ع) میگذرد، گفت: 7 روز است که آواربرداری این شهرک به اتمام رسیده است.
فرماندار شفت با اظهار اینکه کارشناسان بخش مکانیک خاک بیش از یک ماه در این شهرک مستقر بودند، اعلام کرد: تمام مراحل آزمایش مکانیک خاک این شهرک به پایان رسیده است و منتظر ارسال نتایج آزمایشگاه هستیم.
نقدی با اشاره به اینکه بنیاد مسکن شهرستان شفت در حال پاسخ به استعلامات برای صدور پروانه است، گفت: تاکنون بیش از 20 مورد استعلامات برای صدور پروانه توسط بنیاد مسکن پاسخ داده شده است.
بهگفته وی، متقاضیان پس از دریافت پاسخ استعلام از بنیاد مسکن نسبت به تهیه نقشه اقدام میکنند و پس از کنترل توسط نظام مهندسی شهرستان، مدارک لازم برای صدور پروانه ساخت به بخشداری احمد سرگوراب ارسال میشود.
نقدی تصریح کرد: پس از دریافت پروانه ساختمان و انجام امورات اداری متقاضیان میتوانند تسهیلات 350 میلیون تومانی با کارمزد 5 درصد با پرداخت 20ساله از بنیاد مسکن دریافت کنند.
وی در پایان ضمن تشکر از همکاری تمام مسئولان استانی و شهرستانی برای کمک به افراد آسیبدیده، از صبر و تحمل مردم این منطقه تقدیر و تشکر کرد و ادامه داد: انشاءالله با همکاری همه مسئولان و مردم شهرک امامزاده ابراهیم(ع) را دوباره از نو خواهیم ساخت.
امامزاده ابراهیم(ع) از نوادگان حضرت امام موسی کاظم(ع) است و بارگاه این امامزاده بهعنوان معروفترین بنای روستا تقریباً در مرکز روستاست و کمتر کسی است که تصویر گنبد نقرهای امامزاده ابراهیم(ع) را میان منظره سبز و مهآلود جنگلهای اطراف دیده و آن را به فراموشی سپرده باشد.
بامداد پنجشنبه 13 اردیبهشت ماه امسال، شهرک چوبی امامزاده ابراهیم(ع) شفت برای ششمین بار طعمه حریق شد که بر اثر آن بسیاری از واحدهای مسکونی و تجاری شهر تخریب شدند.