گیلان، این استان سرسبز شمال ایران، علاوه بر مناظری چون دیلمان و ماسال، مزارع شالیزاری پهناور و جنگلهای هیرکانی، مهماننواز سفرههای رنگارنگ خود را نیز با خورشها و خوراکهایی معرفی میکند که در دل هر روز ابری، گرمای خاصی به جان مینوازند. در این بخش نخست، با مجموعهای از محبوبترین غذاهای گیلانی آشنا میشوید؛ آثاری که ریشه در فرهنگ کشاورزی، دامداری و هنر آشپزی مردمان این دیار دارند.
خورشها و خوراکهای اصیل
- پاقلا قاتق خورشی سبز و معطر که از باقلاهای تازه (پاچ باقلا)، شوید کوهی و سیر آغاز میشود. پس از تفت مواد در روغن محلی، آب میافزایند تا خورش جا بیفتد و در پایان با بسته شدن دم، بهاصطلاح قاتق تخممرغ روی آن شکسته میشود. این غذا در «گمج» (ظرف سفالی گیلانی) طعمی بیمثال مییابد.

- میرزا قاسمی دستپخت نامآشنایی که بادمجان دودیشده را با گوجهفرنگی، سیر و تخممرغ ترکیب میکند. طعم دودِ بادمجان، نقطه تمایز آن با سایر خوراکهاست و همراه با برنج کته یا سفید سرو میشود.

- ترشتَره گردشی در خوشهچین سبزیهای معطر محلی (تره، جعفری، گشنیز و…) که با آب نارنج یا رب انار ترکیب شده و در کنار برنج و قاتق تخممرغ، ترکیبی ترش و گیرا میآفریند.

- کوکوی مرغ پلورنشده ساده و خوشقلبی که گوشت مرغ آبپزِ ریشریششده را با پیاز، تخممرغ و ادویه میآمیزد و در تابه سرخ میکند تا کوکویی خوشرنگ و مغذی پدید آورد.

- سیرابیج تلفیقی از برگ تازه سیر کوهی با تخممرغ همزده، که بهسرعت در روغن تفت داده میشود؛ غذایی سبک برای وعده شام که عطر «سیر» را دستکم نگیرید.

چاشنیها و پیشغذاهای محلی
- زیتون پرورده محبوبترین چاشنی گیلان که زیتون ساییدهشده را با مغز گردو، رب انار، سیر و سبزی محلی «چوچاق» میآمیزد. با نان محلی یا برنج سرو میشود و همیشه سرسفره جا دارد.

- کالکباب بادمجانهای کبابی را ساتوری کرده و همراه سیر، انار تازه یا رب انار و گردو خردشده مخلوط میکنند. این غذای ساده اما پُرطعم، نماینده خلاقیت مردم بومی در استفاده از محصولات باغی است.

- کباب ترش گوشت گوسفندی را در رب انار، آبغوره، سیر و سبزی محلی خوابانده و سپس روی آتش ذغال کباب میکنند. طعمی ملس و ترد که تا سالها در ذهن میماند.


- اناربیج شبیه فسنجان با کوفتهقلقلیهای گوشت گوسفند، اما با رب انار ترش و سبزیهای کوهی که رنگ و طعمی تند و ملس به خورش میبخشد.

با این ترکیب از خورشها و چاشنیها، گیلان را نهفقط با چشم، که با عطر و طعم میتوانید در خاطرههایتان ثبت کنید. وعده دوم این مجموعه، به سراغ غذاهای دریایی و آشهای محلی میرود تا دفتر خاطرات شما از سفر به دیار رودبار، تکمیلتر شود.
مانچ باکس ایران مال؛ مقصدی جذاب برای عاشقان غذا در تهران
معروفترین غذاهای چینی که باید امتحان کنید
نوشیدنی های کشور چین؛ معرفی ۷ نوشیدنی محبوب چینی
بهترین غذاهای عربی را در جنوب ایران بخورید!

نگین رضوی
او فارغالتحصیل رشته عکاسی است و فعالیت حرفهای خود را از سال ۱۳۹۵ به صورت مستقل در حوزه عکاسی طبیعت و سفر آغاز کرده است. وی پس از کسب تجربه، به عنوان عکاس و نویسنده با وبسایتها و مجلات گردشگری همکاری کرد و در حال حاضر، دبیر سرویس عکاسی و گزارشهای تصویری در یک مجله گردشگری معتبر است.