همه چیز درباره چشمه گراوان سردشت!

چشمه کانی گراوان سردشت

 

سفر به سردشت آذربایجان غربی می تواند سفری به یاد ماندنی برای عاشقان طبیعت گردی باشد. سردشت یکی از زیباترین مناطق استان آذربایجان غربی است که بازدید از جاذبه های گردشگری آن را نباید از دست داد. در این مقاله به معرفی چشمه کانی گراوان سردشت می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با چشمه کانی گراوان سردشت

این چشمه در یک دشت سرسبز و یکنواخت قرار گرفته است. چشمه کانی گروان در فاصله ۱۲ کیلومتری از شمال شرقی شهرستان سردشت و ۲ کیلومتری از شهرستان ربط در استان آذربایجان غربی واقع شده است. چشمه این منطقه دارای آب‌های معدنی و گازدار طبیعی است. دانشمندان میزان املاح محلول در آب چشمه را بالغ بر یک گرم در لیتر اندازه‌گیری کرده‌اند. چشمه کانی گراوان یک جاذبه طبیعی خیره کننده است.

آشنایی با چشمه گراوان سردشت
آشنایی با چشمه گراوان سردشت

جاذبه های گردشگری چشمه کانی گراوان

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، این چشمه املاح طبیعی بسیار زیادی دارد. این املاح خواص طبیعی و درمانی اثربخشی را برای چشمه فراهم کرده‌اند. در بسیاری از امور زیبایی، درمان بیماری‌های پوستی، دردهای عضلانی، دردهای استخوان همچون رماتیسم و … آب این چشمه می‌تواند مفید واقع شود. این چشمه در میان سازه‌های طبیعی آهکی واقع شده است که وقتی به آن‌ها نزدیک می‌شوید، می‌توانید چشمه را از نزدیک تماشا کنید. آب چشمه سرد اما همواره جوشان و شور مزه است به همین دلیل غیرقابل شرب است.

جاذبه های گردشگری چشمه کانی گراوان
جاذبه های گردشگری چشمه کانی گراوان

ویژگی های چشمه کانی گراوان

علت نامگذاری این منطقه دلیل مشخصی ندارد، اما برخی از بومیان منطقه بر این باور هستند که کانی به معنای چشمه و گروان در زبان کردی به معنای سنگین و سخت است. چشمه نیز آب املاح‌دار و معدنی دارد به همین دلیل نام کانی گراوان را برای آن در نظر گرفته‌اند.

از هر طرفی که به این چشمه و سازه‌های آهکی اطراف آن نگاه کنید، اشکال متنوع و حجمی گوناگونی مشاهده خواهید کرد. سازه آهکی بزرگ این منطقه، جلوه خاصی به دشت بخشیده است. فعل و انفعالات شیمیایی و آهک‌های موجود در منطقه سبب می‌شود تا هر ساله به ارتفاع کوه‌ها و مخروط‌های اطراف چشمه افزوده شود.

دلیل ایجاد توده های آهکی در اطراف چشمه کانی گراوان

آب آهکی چشمه کانی گراوان، سبب شده است که طی میلیون‌ها سال سازه‌های آهکی منحصربفردی اطراف چشمه ایجاد شود. آب چشمه روی سطح زمین جریان پیدا می‌کند و آهک به جای می‌گذارد. پس از گذشت سال‌ها، این لایه‌های آهک روی هم انباشته می‌شوند و توده‌های مخروطی شکل به وجود می‌آوردند. یکی از این توده‌ها ابعاد بزرگی داشته و در منطقه شهرت زیادی دارد.

سازه آهکی مشهور این منطقه ارتفاعی معادل ۲۰ متر دارد و در طول زمان، دچار تغییر شکل‌های مختلفی شده است. این سازه کرم رنگ است و در میان مراتع و جنگل‌های سبز، خودنمایی می‌کند. سرچشمه کانی گراوان درست در بالای این سازه واقع شده است. آب چشمه از درون سازه به اطراف می‌جوشد و به قطر سازه افزوده می‌شود. اگر بتوانید خود را به بالاترین قسمت این چشمه برسانید، می‌توانید صدای جوشیدن آب را به وضوح بشنوید.

بهترین زمان بازدید از چشمه کانی گراوان

رودخانه‌ای به نام زاب که باریک و کوچک است نیز از کنار این چشمه عبور می‌کند. رودخانه زاب در فصل بهار به یکی از پرآب‌ترین رودخانه‌های منطقه تبدیل می‌شود. آب هنگامی که از اطراف به بیرون می‌جوشد، از طریق یک نهر کوچک و باریک به درون رودخانه زاب می‎ریزد. این امر سبب شده است تا اطراف رودخانه و چشمه سرسبز و پر از گل و گیاه باشد. به همین دلیل می‌توان گفت بهترین فصل جهت بازدید از این منطقه فصل بهار است.

بازدید از چشمه کانی گراوان
بازدید از چشمه کانی گراوان

دسترسی به چشمه گراوان 

بسته به آن که از چه شهری تصمیم دارید خود را به این مقصد برسانید، راه‌های متفاوتی وجود دارد. بهترین راه آن است که خود را یا به مهاباد یا به سقز برسانید. اگر به مهاباد رفتید، کافی است تا وارد جاده مهاباد به سردشت شوید. تقریبا پس از آن که ۱۰۰ کیلومتر از مهاباد دور شدید و قبل از آن که به ربط برسید، جاده منتهی به چشمه را خواهید دید. بعد از یک و نیم کیلومتر به این مکان زیبا خواهید رسید.

اگر به سقز رفتید، در ابتدا لازم است وارد جاده سقز به بانه شوید. در این راه از قشلاق صالح بیگ، تموغه، میر ده و سبدلو می‌گذرید و تقریبا پس از یک ساعت به بانه خواهید رسید. پس از رسیدن به بانه وارد جاده بانه به سردشت شوید. از بانه تا این چشمه تقریبا ۶۵ کیلومتر است.  همچنان به مسیر ادامه دهید تا به خروجی مهاباد سردشت برسید. بعد از خارج شدن از این خروجی، ابتدا به شهرک صنعتی ربط و پس از آن به شهر ربط خواهید رسید. پس از رد کردن ربط وارد جاده کانی گراوان شوید تا به این چشمه بی‌بدیل برسید.

 

مجله گردشگری و هتل و تور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *