پرسه در خانه امیرنظام

## خانه امیر نظام، گوهری از دوران قاجار در تبریز

**موزه قاجار**، که در واقع **خانه امیر نظام گروسی** است، یکی از جاذبه‌های دیدنی تبریز محسوب می‌شود. این بنا، یادگاری ارزشمند از دوران قاجار است که امروزه به یکی از مقاصد گردشگری مهم تبریز تبدیل شده است.

**توریسم آنلاین:** عمارت‌های زیبا و باشکوه قاجاری، نشانه‌هایی ارزشمند از تاریخ و فرهنگ غنی ایران هستند که در شهرهای مختلف کشور، چشم نوازی می‌کنند. خانه امیر نظام گروسی، یکی از این عمارت‌های چشم نواز و باشکوه است که با مساحت 3000 متر مربع، در دو طبقه با زیر بنای 1500 متر مربع، در دل تبریز خودنمایی می‌کند. ایوان این عمارت، 16 ستون با سرستون‌های دلربا دارد.

این عمارت، دو حیاط داخلی و خارجی دارد. حوض‌ها و باغچه‌های دل انگیز آن، در فصل بهار و تابستان، زمانی که درختان و گل‌ها شکوفه می‌پوشند و حوض‌ها لبریز از آب می‌شوند، بهشت زمینی را به تصویر می‌کشند. پنجره‌های مشبک و شیشه‌های رنگی، در کنار گچ‌بری‌ها و آینه‌کاری‌های مسحورکننده، جلوه‌ای بی‌نظیر از هنر ایرانی را به نمایش می‌گذارند.

در زیرزمین عمارت، 6 تالار با نام‌های تالار سنگ، اسلحه، رجال و فرامین، معماری و شهرسازی، قفل و تالار فانوس قرار دارد.

حسن‌علی گروسی، مشهور به امیر نظام گروسی، از کردهای شهر بیجار بود. او یکی از رجال سیاسی و نویسندگان دوره‌های قاجار بود که مدتی وزیر فوائد عامه ناصرالدین شاه بود. بعدها نیز به سمت‌های وزیر مختار در انگلیس و سفیر ایران در فرانسه و عثمانی منصوب شد. او اولین کسی بود که ماشین آلات ضرب سکه، تمبر و چاپ آن را به ایران آورد. وی در تاسیس مدرسه‌ مظفریه و رشدیه نیز مشارکت داشت. امیر نظام، زمانی که پیشکار آذربایجان بود، این عمارت را در تبریز، شهر ولیعهد نشین قاجار در دوران ناصرالدین شاه، برای خود بنا کرد.

بعد از سقوط سلسله‌ قاجار، دولت پهلوی از این ساختمان به عنوان اداره‌ دارایی و اداره‌ فرهنگ استفاده می‌کرد. ساختمان کنونی این بنا، تنها بخشی از عمارت اصلی است و متاسفانه قسمت‌های دیگر آن تخریب شده است. در سال 1370، سازمان میراث فرهنگی، این بنا را خریداری کرد و با پایان یافتن مرمت آن در سال 1385، آن را به موزه‌ قاجار تبدیل کرد.

خانه‌ امیر نظام گروسی در سال 1370 با شماره‌ 1749 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. این موزه، که یکی از جاذبه‌های دیدنی استان آذربایجان شرقی است، در یکی از محله‌های قدیمی شهر به نام ششگلان قرار دارد. خیابان ششگلان، یکی از خیابان‌های تبریز است که می‌توانید خانه‌های قدیمی و جذاب زیادی در آن پیدا کنید.

برای رسیدن به خانه‌ امیر نظام گروسی، می‌توانید از خیابان چایکنار و پل قاری به خیابان ثقه الاسلام در سمت راست بپیچید. موزه‌ قاجار در سمت راست خیابان ثقه الاسلام، در خیابان فرعی شهریار و در کنار بیمارستان کودکان قرار گرفته است. اگر قصد دارید از خطوط اتوبوس‌رانی استفاده کنید، می‌توانید در ایستگاه سید حمزه پیاده شوید. همچنین نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به موزه قاجار، ایستگاه میدان ساعت است.

همه روزه می‌توانید از موزه قاجار بازدید کنید. ساعات بازدید موزه از 9 صبح تا 6 عصر است.

مجله گردشگری و هتل و تور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *